„Pracowity jak pszczoła”- wyjaśnienie

Rate this post

W dniu wczorajszym czytałem artykuł w którym jest opisane dokładnie jak wygląda zbieranie pszczelego pyłku kwiatowego przez pszczoły w liczbach, aby zobrazować i wyjaśnić znane powiedzenie ” Pracowity jak pszczoła”.

Powiedzenie to jest jakby komplementem dla człowieka, który lubi pracować i tę prace lubi oraz poświęca temu wiele czasu.

Człowiek uważający się za pracowitego jak pszczoła może tak wyglądać jak na zdj.

U pszczół wygląda to następująco :

Pszczoła lecąca do kwiatka po pyłek służący do rozmnażania roślin . Pszczoły są odpowiedzialne za zapylanie 80 % roślin zielonych na świecie .
Pszczoła zaopatrzona w pyłek przed przylotem do ula ( ma dwie cząstki zawierające pyłek pszczeli na obnóżach )
Tych kulek jest zbieranych przez pszczoły bardzo wiele w ulu, część zabierają pszczelarze dla nas do dalszego wykorzystania. Kolory pszczelego pyłku zależą od tego z jakich roślin pszczoła je zbierała od jasnych żółtych, pomarańczowych, czerwone czarnych itd.

W przeczytanym artykule opisano wyniki wyliczeń dokładnie jak wygląda praca pszczoły w liczbach :

zebranie przez pszczołę jednej łyżeczki od herbaty zajmuje pszczole około 8 godzin pracy przez 1 miesiąc.

Jedna granulka którą ma pszczoła na odnóżach ( jak na zdj powyżej ) zawiera ponad jeden milion ziarenek pyłku kwiatowego.

jedna łyżeczka pszczelego pyłku kwiatowego zawiera około 2,5 biliona pojedynczych ziarenek pyłku kwiatowego.

Jedna cząstka- ziarenko pyłku kwiatowego pyłku kwiatowego ma wymiar około 50/1000 mm.

Zdjęcie pojedynczych ziarenek pyłku kwiatowego- różnych roślin, z wymiarami w mikro metrach

Naukowcy w pewnym czasie próbowali w sposób sztuczny dokonać syntezy w laboratoriach pszczelego pyłku kwiatowego, żywiono nim w doświadczeniu pszczoły , ale one wszystkie wymarły. Pomimo że odtworzono cały znany skład pszczelego pyłku kwiatowego, część składu jego do dzisiaj jest tajemnicą natury.

W najlepiej przyswajalnej postaci jest pszczeli pyłek mikronizowany , można go zakupić na www.Arria.pl.