Pierzga pszczela zmniejsza zagrożenia ze strony nanocząsteczek stosowanych w przemyśle (min. Nanoczasteczki tytanu – TiO2).Dlaczego wszystkich nas to może dotyczyć?

Rate this post

W związku z bardzo szybkim rozwojem technologicznym w wielu dziedzinach życia, często pomijamy ,czy też zapominamy o możliwości zagrożeń dla naszego zdrowia .w dalszej kolejności po pewnym czasie okazuje się że ten postęp technologiczny wymaga od nas głębszego zastanowienia czy jest rzeczywiście opłacalny i jak zareagować na równoczesne zagrożenia (z dalszej przeszłości np. radioaktywność , elektrownie jądrowe ).

Okazuje się , że istnieją wynalezione jakiś czas temu tzw. nanoczasteczki tytanu TiO2, które stosują różni przemysłowi producenci ; dla przykładu kilka z zastosowań: przemysł spożywczy to środki barwiące żywność w przetworzonych np wędlinach, pieczywie, serach ; przemysł kosmetyczny np: wybielające pasty do zębów,filtry UV w kremach do opalania ; przemysł chemiczny -środki czystości np : proszki,płyny do prania,wybielacze farby i lakiery ; przemysł agd- klimatyzatory, szyby w piekarnikach, medycyna – barwniki leków, środki konserwujące i pomocnicze przy produkcji leków itp

Jak dowiedziano w badaniach naukowych oprócz pozytywnego działania w wielu dziedzinach życia, jest też ich ciemna strona polegająca na trwałym odkładaniu się w naszych narządach wewnętrznych: wątrobie, nerkach, nawet w mózgu (pomimo bariery krew- mózg).

Wygląd i pokazanie rozmiaru nanocząsteczek tytanu.

Prowadzą one po pewnym okresie do zakłóceń działania narządów wewnętrznych,powstania nowotworów, śmierci komórek w tych narządach wewnętrznych. Ogólnie zaczynamy chorować , mimo iż tego jeszcze nie mamy w swojej świadomości.

Do najczęstszych powikłań po spożyciu nanocząsteczek tytanu zalicza się obecnie: zapalenie neuronów, czyli gorsze przewodzenie impulsów motorycznych z mózgu,uszkodzenie trwałe mózgu (kory mózgowej i hipokampu),uszkodzenie śledziony które prowadzi z kolei do stresu oksydacyjnego,śmierci komórek, uszkodzenia wątroby,oraz trwałego uszkodzenia serca .

Częsta i ciągła ekspozycja na nanocząsteczki tytanu, w związku z ich szerokim użyciem powoduje wystąpienie kilku mechanizmów toksyczności z ich strony. Do mechanizmów toksyczności zaliczono np : zmianę w ekspresji genowej – wady w replikacji komórek na poziomie DNA, zmianę w funkcjach płodności ludzi, zmianę w funkcjonowaniu wątrobyv( zmiana w 785 genach wątroby, nadprodukcja enzymów), zmianę w naturalnej obronie organizmu ludzkiego przed nowotworami , doprowadza również do zmiany wydolności komórek oraz ogranicza wzrost komórek nerwowych .

Szczególnie istotne jest zatem ograniczanie wpływu nanocząsteczek w przemyśle spożywczym, z uwagi na stały ,codzienny nasz kontakt z nimi .

Nanoczasteczki tytanu mogą akumulować się w wielu organizmach żywych , prowadząc do ich trwałych uszkodzeń i śmierci.

W związku z tym ,że cały czas ludzie poszukują w naturze środków ochronnych i odtruwających postanowiono spróbować zbadać właściwości pierzgi pszczelej która posiada wszystkie potrzebne amino kwasy,witaminy z grupy B, witaminę K, minerały takie jak potas ,magnez, sód, wapń,fosfor.posiada kwasy tłuszczowe, węglowodany i składniki antyoksydacyjne .Wartość odżywcza pierzgi jest nadto wyższa od pyłku pszczelego kwiatowego z uwagi na fakt dodania pszczelich enzymów . Znane jest i potwierdzone działanie odtruwające pierzgi w stosunku do toksyczności związków aluminium, jak również wiadomo ,że poprawia tzw ” cukier”(glikemię) w cukrzycy.

Widok z ula – pszczoły zbierają tzw . pierzgę czyli pyłek kwiatowy połączony z enzymami pszczelimi, po fermentacji uzyskujący najlepszą z możliwych przyswajalności dla organizmu ludzkiego .

W niedawno wykonanych badaniach naukowych wykorzystano nanocząsteczki TiO2 o rozmiarze 21 nm, w dawkach 100mg/ kg masy ciała, ekstrakt z pierzgi pszczelej w dawce 100 mg/ kg masy ciała.

Działaniu nanocząsteczek tytanu poddano zwierzęta doświadczalne- szczury , z których część zabezpieczono równocześnie dawkami ekstraktu z pierzgi pszczelej.

Eksperyment trwał 30 dni, dawka nanocząsteczek była wybrana tak aby wywołać stan podostry u badanych zwierząt.

Badano przede wszystkim osocze krwi gdyż w nim najwcześniej dokonują się zmiany , jak również po eksperymencie badano histopatologiczne narządy wewnętrzne głównie nerki ,wątrobę, jak również zbadano mózg zwierząt.

W rezultacie badań stwierdzono: podwyższenie poziomu enzymów w wątrobie (LDH,ALT,AST) w grupie zwierząt poddanych działaniu nanocząsteczek tytanu, podczas gdy nie nastąpiła żadna zmiana poziomu tych enzymów w grupie zwierząt którym podano z nanocząsteczkami równocześnie pierzgę pszczelą.

Podobnie jeśli chodzi o profil lipidowy – tzw. cholesterol całkowity wzrósł u zwierząt którym podano nanocząsteczki TiO2 , a w grupie w której równocześnie podano pierzgę nie odnotowano żadnego wzrostu cholesterolu całkowitego.

Jeśli chodzi o osocze to zauważono znaczny wzrost stężenia potasu ,sodu i chloru w grupie z podanymi nanocząsteczkami tytanu, podczas gdy nie zauważono żadnego wzrostu tych pierwiastków w osoczu w grupie zwierząt którym podano jednocześnie pierzgę.

Jeśli natomiast chodzi o zmiany w narządach wewnętrznych to przede wszystkim zauważono przekrwienie wątroby, powodujące w dalszej kolejności jej trwałe uszkodzenie, podobnie w mózgu nastąpiło przekrwienie uszkadzające trwałe mózg. W przypadku zwierząt którym podano nanocząsteczki TiO2 i również pierzgę nie odnotowano przekrwienia tych organów.Dodatkowo zauważono, że uszkodzenie wątroby spowodowało wzrost cukru we krwi zwierząt , którym podano nanocząsteczki TiO2,podczas gdy nie rozwijała się tzw.”cukrzyca u zwierząt zabezpieczonych przed toksycznością nanocząsteczek TiO2 za pomocą pierzgi pszczelej.

W opisie wyników z przeprowadzonych badań stwierdzono ponad wszelką wątpliwość że pierzga pszczela w pełni zabezpiecza przed toksycznością nanocząsteczek TiO2, pozwalając na funkcjonowanie organizmu ludzkiego nawet w przypadku ekspozycji na nanocząsteczki tytanu.

Z moich własnych przemyśleń:

1 . Najbezpieczniej w dzisiejszych czasach jest spożywać tylko nie przetworzone warzywa ,owoce , nabiał, zboża, ryby.

( W artykule o zdrowiu stóp opisałem bliżej mój jadłospis)

2. Jeśli jednak nie możemy lub nie chcemy w sposób opisany w pkt 1 spożywać jedzenia to można zabezpieczyć się pierzga pszczelą przed tzw .przemysłowymi wytworami w dzisiejszych czasach.


Ćwiczenia własnym ciałem czyli tzw kalistenika jest również jednym z najlepszych i najbezpieczniejszych sposobów na pozbycie się toksyn z organizmu , potrzeba tylko wytrwałości i ciągłości ćwiczeń

3. Aby pozbyć się toksyn z naszego organizmu można też równolegle spowodować pocenie się -gruczoły potowe usuwają toksyny w ten sposób ; po wysiłku później najlepiej wziąć ciepły ( letni ) prysznic , zmyć pot z ciała a na końcu lodowaty (zimny)prysznic w celu zamknięcia gruczołów potowych i podwyższenia odporności ogólnej organizmu.(wg mnie najlepsze są w tym celu: -ćwiczenia aerobowe np. bieganie, ćwiczenia siłowe np . kalistenika ,lub każdy sport traktowany tylko rekreacyjnie)

Dostępna jest wersja kompleksu z pierzgi pszczelej prof . Czarneckiego , bezalkoholowego 10 % która zabezpieczy nas przed toksynami z nowoczesnego przemysłu (jedzenie,leki,kosmetyki itp),wzmocni odporność organizmu na drobnoustroje i stres. Zamówienia można kierować na www.Arria.pl lub telefonicznie, link na stronę jest w menu bloga