Miód obniża poziom cukru we krwi -szansa dla cukrzyków

Rate this post

Dziś chciałbym spróbować przybliżyć zagadnienie możliwości wykorzystania miodu celem obniżenia poziomu cukru we krwi.

W artykule z konferencji pszczelarskiej naukowcy z uczelni w Poznaniu m. innymi Prof. B. Kędzia przytacza wyniki najnowszych badań światowych na powyższy temat.

Osoby chore na cukrzyce muszą dbać o dietę i stale kontrolować poziom cukru we krwi

W wielu poradnikach w Polsce z lat 90- 2000 jednoznacznie twierdzono,że „chorzy na cukrzyce nie powinni spożywać w ogóle miodu lub mogą go spożywać w ilościach tylko nieco większej niż cukier „.Powyższe wskazówki prawdopodobnie opierały się na założeniu,że miód składający się z 75 % węglowodanów, głównie dobrze przyswajalnych cukrów prostych – glukozy i fruktozy szybko się wchłania i podnosi szybko i znacznie poziom cukru we krwi, który może być niebezpieczny dla osoby chorej na cukrzycę .

W badaniach do jakich udało się dotrzeć z 1983 r Ionescu Tergoviste i wsp. wykazano,że u chorych na cukrzyce po podawaniu miodu i marchwi stężenia cukru we krwi były mniejsze niż po podaniu samych cukrów prostych glukozy, laktozy, fruktozy, a również w porównaniu z podaniem chleba, jabłek, ziemniaków i ryżu .

Miód pszczeli może być spożywany codziennie, długotrwale bez obawy o możliwość wystąpienia z jego powodu cukrzycy, lub wzrostu poziomu cukry we krwi.

Poniżej skan z wyników badań z konferencji pszczelarskiej w postaci wykresu dla zobrazowania stężeń glukozy we krwi

W innych badaniach przeprowadzonych przez Bornet i wsp.( 1985 r )polegających na podawaniu śniadań chorym na cukrzycę składających si e z zwykłych produktów spożywczych z dodatkiem kolejno chleba ,sacharozy, miodu , wykazano,że w czasie ok 3 godzin stężeniu glukozy we surowicy krwi było najniższe u pacjentów , którym podawano dodatkowo miód do śniadania . Również badania innych naukowców potwierdziły,że włączenie miodu do posiłku osób chorych na cukrzycę nie powodują wzrostu poziomu glukozy w krwi, a odwrotnie obniżają nieco jej poziom , bez znaczenia ,czy podany był np z innymi produktami np chlebem, produktami węglowodanowymi, białkiem czy tłuszczem.

Zdrowe żywienie w większości przypadków nie prowadzi do powstawania cukrzycy typu 2.

W innych badaniach uczonych z Turcji Bahrami i wsp .( 2009 r) podawano miód grupie kontrolnej pacjentów chorych na cukrzyce przez okres 8 tygodni w ilościach wzrastających od 1g/kg masy ciała do 2,5 g/ kg masy ciała i oznaczano poziom glukozy w surowicy krwi i glikohemoglobiny . Druga grupa kontrolna nie otrzymywała miodu w ogóle, ( obie grupy chorych nie otrzymywały w trakcie badań żadnych leków przeciwcukrzycowych)

Poniżej tabela z wynikami badań naukowców tureckich

Wyniki badań wskazały,że długotrwałe podawanie miodu w ilościach od 1- 2,5 g/kg masy ciała wyrażnie obniża glukozę we krwi a nadto powoduje obniżenie masy ciał a o 2,5 % . Stwierdzono nadto ,że podawanie miodu nawet w dużych dawkach np dla osoby o masie 70 kg – 70-175 g dziennie prowadzi do obniżenia poziomu glukozy we krwi, ustabilizowania procesu chorobowego cukrzycy , oraz zmniejsza masę ciała .W artykule nadto przeanalizowano zwarto fruktozy w miodach odmianowych , stwierdzono,że najmniejsza zawartość ma miód wielokwiatowy, a najwyższą bawełniany, wrzosowy,gryczany. ( badano miody z krajów z wyłączeniem Polski ).

Z moich własnych doświadczeń z miodem : Spożywam miód obecnie codziennie, zamieniłem cukier na miód całkowicie . Spożywam głownie miód wielokwiatowy, nie zważając na spożyta ilość – do syta ( żona stwierdziła ,że miód szybko znika ze słoika litrowego niezauważalnie ).

Słodzę miodem wszystkie napoje, gdy muszę wykonać duży wysiłek fizyczny, w jego trakcie lub po wysiłku fizycznym spożywam miód bez ograniczeń 1-2 łyżek stołowych. ( np bieganie kilka km,sporty siłowe, ćwiczenia aerobowe itp ). Miód w sposób szybki i znaczący poprawia moją wydolność organizmu, nie dopuszcza do wystąpienia zmęczenia .

W przypadku chorób gardła spożywam miód lipowy w podobnie dużych ilościach zamiast wielokwiatowego.Miody spożywam cały rok w podobnych ilościach .

Zauważyłem nadto jako rodzic ( dziecko 9 lat ),że moje dziecko podpatrując moje zamiłowanie do miodu , powoli zamienia samodzielnie cukierki i inne słodycze na słodzenie napojów miodem i jej to wystarcza .

Od najmłodszych lat warto przestawić dzieci na zdrowy sposób odżywiania aby zapobiegać powstawaniu cukrzycy w pózniejszym okresie życia – propozycja zamienić cukierki na miód.

Z ciekawostek podaję jeszcze sposób na „Koktajl na ognistą noc” dla małżonków , nowożeńców na noc poślubną :

2 szklanki wody, po łyżeczce od kawy szałwii, mięty, nasion selera,

4 łyżki miodu ( najlepiej akacjowego lub spadziowego).

do rondelka wrzucić zioła , zalać wodą, gotować na małym ogniu ok 10 minut , gdy wystygnie przecedzić, wymieszać z miodem , zostawić na 1-2 godzin

( materiały archiwalne Konferencja Pszczelarska 2012 r