Cholesterol – sposób na zmniejszenie jego poziomu za pomocą pszczelego pyłku kwiatowego

Rate this post

Tym razem spróbuję przybliżyć temat oddziaływania pszczelego pyłku kwiatowego na regulacje i zmniejszenie poziomu cholesterolu w organizmie .Po zapoznaniu się z artykułem naukowym pt ” Hepatoprotekcyjne oraz hipolipidemiczne działanie lipidowego ekstraktu z pyłku kwiatowego u androgenizowanych szczurów ” napisanym między innymi przez mojego ojca Prof. Ryszarda Czarneckiego z UJ doszedłem do wniosku,że wnioski płynące z badań naukowych mogą być przydatne dla szerszego kręgu osób, szczególnie jeśli chodzi o tzw zły cholesterol ,który często doprowadza do znaczącego pogorszenia jakości życia i jego skrócenia.

Poziom cholesterolu ldl ihdl można pomierzyć w testach laboratoryjnych

Cholesterol który mamy w organizmie dzieli się na dwie frakcje LDL ( Low density cholesterol ) i HDL ( high density cholesterol ) . Cholesterol to związek lipoproteinowy, który jest potrzebny w wielu funkcjach życiowych naszego organizmu, otrzymujemy go drogą pokarmową i organizm sam dokonuje jego syntezy . W badaniach naukowych stwierdzono, że obie frakcje muszą się zrównoważyć , aby człowiek był zdrowy. Dowiedziono,że zbyt wysokie stężenia cholesterolu LDL ( spowodowane np złą dietą, ) powodują narastanie blaszki miażdżycowej na wszystkich naczyniach krwionośnych oraz w sercu .Konsekwencją może być np . uszkodzenie serca , niedokrwienie części ciała .

Zobrazowanie przewężenia naczynia krwionośnego przez blaszki miażdżycowe w związku z zaburzeniami poziomów cholesterolu ( LDL i HDL).


W związku z tym,że mojemu ojcu udało się dokonać ekstrakcji pszczelego pyłku kwiatowego na drodze chemicznej , a podobne ekstrakty już wcześniej na drodze biologicznej wykonywali Szwedzi , zależało mu na przeprowadzeniu badań porównawczych na zwierzętach doświadczalnych pod kątem wpływu pszczelego pyłku kwiatowego na zabezpieczenie zdrowia zwierząt , co dałoby podstawy do dalszych badań w kierunku możliwości zabezpieczenia zdrowia ludzi .

Zwierzętom doświadczalnym podawano testosteron, a które to wcześniej spożywały przez kilka tygodni pszczeli pyłek kwiatowy. Okazywało się ,że zwierzęta te były odporne na podanie dawek testosteronu, Pszczeli pyłek kwiatowy ochraniał wątrobę i obniżał poziom właśnie cholesterolu, normalizując jego poziom. W badaniach porównywano wyniki zwierząt w dwóch grupach, jedna z nich otrzymywała tylko pszczeli pyłek kwiatowy ( ekstrakt lipidowy ) a druga otrzymywała lek ( wytwarzany drogą chemiczna ), który tak jak i pyłek zabezpieczał wątrobę zwierząt doświadczalnych .Tylko w grupie zwierząt którym podano pszczeli pyłek kwiatowy zauważono obniżenie poziomu cholesterolu do poziomu właściwego dla zwierząt całkowicie zdrowych.

żywność o małej zawartości cholesterolu ( pokarmy roslinne, ryby)
żywność o dużej zwartości cholesterolu (np mózg wołowy, wątroba drobiowa, żółtko jajka,
krewetki, cheeseburger, smażony kurczak).
Zdjęcie pszczelego mikronizowanego pyłku kwiatowego , dostępnego na www. Arria.pl,
Regularne spożywanie zabezpiecza przed nieprawidłowym poziomem cholesterolu w organizmie, normalizuje jego poziom.

We wnioskach z pracy opisano dosłownie :” Ponadto wykazana aktywność anycholesterolowa i antytrójglicerydowama nie tylko znaczenie poznawcze , ale może mieć duże znaczenie prognostyczne dla badanego ekstraktu lipidowego wyosobnionego z pyłku kwiatowego jako potencjalnego leku w regulacji gospodarki tłuszczowej u ludzi.”

Ogólnie od siebie chciałem dodać,że najlepszym sposobem na normalizację poziomu cholesterolu jest zdrowa dieta ( w moim przypadku dieta śródziemnomorska, wegetarianizm . ograniczenie pokarmów zwierzęcych) oraz dużo aktywności ruchowej ( sport rekreacyjny, wyczynowy itp ).W przypadku aktywności ruchowej organizm sam reguluje się – w tym poziomy takich substancji jak cholesterol. Oczywiście spożywanie pszczelego pyłku kwiatowego pomaga też na wykonywanie tej dużej ilości aktywności fizycznej o której wspomniałem.